Τί είναι (και τί δεν είναι) ο Σκουπιδοτενεκές

Ο Σκουπιδοτενεκές της Ιστορίας, είναι μόνο οι απόψεις του διαχειριστή του . Δεν εκπροσωπεί τις ιδέες κανενός κόμματος, πολιτικών ομάδων,κ.α. αν και σε πολλά συμφωνεί με τις απόψεις του Κ.Κ.Ε. (κάτι που άλλωστε φαίνεται από τις αναρτήσεις).Για οτιδήποτε γράφεται την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο διαχειριστής.
Ο Σκουπιδοτενεκές είναι- θα μπορούσαμε να πούμε- η προσπάθεια ενός εργαζόμενου να πετάξει στο Σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας κάθε πολιτική και ιδεολογία που πιστεύει ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και που αποκάλυψε την ανεπάρκειά της με το ξέσπασμα της κρίσης. Σε αυτήν την προσπάθεια,είναι εμφανές ότι ο Σκουπιδοτενεκές, αν και δεν ανήκει στο ΚΚΕ (δεν είναι καν μέλος του) αναγνωρίζει την ανάγκη συσπείρωσης πίσω από ένα κόμμα που (παρά τα όποια λάθη και τις ανεπάρκειές του) είναι το μόνο που στάθηκε όρθιο, απέναντι στην καπιταλιστική επίθεση των τελευταίων ετών.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Ο ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ''300 ΤΟΥ ΡΟΥΦΟΓΑΛΗ''.

Ο Γεωργαλάς και οι ''300 του Ρουφογάλη''. 


O Γεωργαλάς υπήρξε ένας βασικός θεωρητικός της χούντας. Το καθεστώς της 21ης Απριλίου του είχε αναθέσει πόστα προπαγανδιστή . Αν κάποιος επιθυμούσε να έρθει σε επαφή με τις ιδεολογικές βάσεις των συνταγματαρχών , μπορούσε κάλλιστα να στραφεί στα έργα του, στα άρθρα του και τους λόγους του( 1 ) .

Στα 1971 , δηλαδή στο αποκορύφωμα της χουντικής εξουσίας, ο Γεωργαλάς εκδίδει ένα βιβλίο αρκετά αποκαλυπτικό για τα σχέδια και τις προθέσεις των χουντικών .

Η γενική ιδέα στην οποία αναπτύσσεται το έργο είναι η εξής: ο κόσμος της μεταπολεμικής (μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δηλαδή) Δύσης , είναι ''η κοινωνία της αφθονίας, της γενικής ευημερίας, του υψηλού βιοτικού επιπέδου''. Παρά όμως αυτήν την ευημερία,ή μάλλον εξαιτίας αυτού, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, ειδικά η νεολαία ,είναι δυσαρεστημένοι. Εκφράσεις αυτής της δυσαρέσκειας είναι οι ''σεισμικοί κλονισμοί'' που προκαλούν ''τα υποχθόνια αναρχικά και ανατρεπτικά κινήματα'' με αποτέλεσμα να απειλείται αυτή η ευδαιμονία .Βλέπουμε λοιπόν μια αντίθεση: ενώ ο κόσμος ''περνάει καλά'' , είναι δυστυχισμένος. Σύνθημα της εποχής είναι ''ευημερία και δυσαρέσκεια''  λέει ο χουντικός ιδεολόγος (2).